Dlaczego warto zapoznać się z dodatkami do żywności?
W składach produktów bardzo często znajdują się różne dodatki e, na przykład e100 barwnik. Niewiele osób wie co oznaczają te skróty, a to bardzo duży błąd. Dlaczego warto wiedzieć co oznaczają te dodatki do żywności, które znajdziemy w większości produktów?
Wiele mówi się o tym, że powinniśmy czytać etykiety produktów, które kupujemy, jednak prawda jest taka, że nadal większość z nas nie rozumie dużej części tego, co się na nich znajduje. Jak więc możemy wiedzieć czy to, co jemy jest dla nas dobre, jeśli nie mamy pojęcia co w rzeczywistości jest w jego składzie? Najbardziej boimy się dodatków z e na początku. Okazuje się jednak, że nie wszystkie z nich są szkodliwe. Niektóre to po prostu barwniki, które nie zrobią nam nic złego. Z drugiej jednak strony mamy też takie, które moją wywołać bardzo przykre objawy, na przykład bóle głowy czy biegunki. Co więcej, są też takie dodatki, które mogą mieć wpływ na powstawanie nowotworów. Dlatego tak ważne jest to, żebyśmy wiedzieli które dodatki do żywności są dla nas bezpieczne, a które nie. Dzięki temu uda nam się uniknąć wielu przykrych objawów.
Najnowsze komentarze